Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független szervezet!

Oldalainkat 596 vendég és 0 tag böngészi

Legyen választható a kötelező!
 • Természetes és mesterséges immunizálás

  Ahhoz, hogy az ember az oltások hatásait megértse, legalább részben meg kell ismerkednie azzal a tudással, amelyet az immunológiai kutatások eredményei közvetítenek ezekről a folyamtatokról.

  Bővebben
 • Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  ... „Az M-M-RvaxPro oltás nem etikus módon készült: kikísérletezése és létrehozása során abortusz során életét vesztett magzatok sejtjeit használták fel." ...

  Bővebben
 • Mi a normál flóra?

  Tudj meg többet a bennünk élő mikroorganizmusokról!

  Kikkel vagy mikkel osztozunk a testünkön?
  Mi jelenti a valós veszélyt és mikor? ...
  Bővebben
 • Olvasóink írták

  Olvasóink írták

  Ismerd meg mások oltástörténeteit!
  Küldd el a sajátodat!

  Bővebben
 • Könyvajánló – VPK
  „E könyv nem hiányozhat egyetlen hazai szülő és szakember könyvespolcáról sem!”

  Mielőtt döntene, TÁJÉKOZÓDJON!

  Bővebben
 • Főlap
 • HPV – Méhnyakrák
 • Oltási szövődmények

Amerikai tanulmány a HPV oltás szövődményeiről

Milyen tünetek esetén ajánlatos megtagadni a további részoltásokat?

Nem megalapozott a hatóságok azon állítása, hogy a Gardasil (Silgard) nevű oltás biztonságos. Az amerikai Nemzeti Oltásinformációs Központ (NVIC) 2010-es tanulmánya szerint ugyanis statisztikailag bizonyítható, hogy a hat vizsgált haláleset és a további harminchárom rosszullét összefügg az oltással. A tanulmány írói azok számára, akik mégis az oltás mellett döntenek, mindenképpen azt javasolják, hogy informálódjanak a lehetséges szövődményekről, és ha magukon intő jeleket tapasztalnak, tagadják meg a további részoltásokat.

A korábban is vitatott hatásfokú és biztonságú Gardasilt, mely hazánkban Silgard néven került forgalomba, a méhnyakrákkal és nemi szervi szemölcsökkel összefüggésbe hozható humán papillómavírus (HPV) ellen fejlesztették ki.

Az amerikai Gardasil tanulmány önkéntes adatszolgáltatói 10-26 év közötti oltáskárosultak voltak (legtöbbjük 15-18 éves), akik azt állították, hogy az első részoltás előtt jó egészségnek örvendtek. Többen aktívan sportoltak is, és jó teljesítményt nyújtottak az iskolában. Az oltások után azonban jelentősen megugrott a panaszaik száma, és romlott mind a fizikai, mind az iskolai teljesítményük.

A tünetek száma megduplázódott vagy megnégyszereződött

A tanulmány készítői a harminckilenc lányt öt csoportba sorolták, aszerint, hogy hány oltást kaptak meg, illetve hogy az oltások után „csak" megbetegedtek, vagy meg is haltak.

 1. csoport (15 fő): Ezek az önkéntesek mindhárom részoltást megkapták; közöttük haláleset nem történt, csak szövődményes betegségek jelentek meg. Az első oltás után személyenként átlagban 1,5, a második után 2,5, a harmadik után 6,6 tünetet jeleztek a résztvevők. Az első adag után észlelt tünetek száma tehát majdnem megduplázódott a második injekció után, és több, mint megnégyszereződött a harmadik után.
 2. csoport (9 fő): Ők a három részoltásból csak kettőt kaptak meg, és haláleset közöttük sem történt. Ők az első dózis után összesen átlagban 2,4, a második után 8,3 túlnyomórészt új, korábban nem létező tünetet jeleztek. Az első injekció után észlelt tünetek tehát majdnem megnégyszereződtek a második után. Az utolsó részoltást megtagadták.
 3. csoport (9 fő): Ők csak egy adag Gardasilt kaptak. Haláleset nem történt. Személyenként átlagosan 5,8 új tünetet figyeltek meg. A további részoltásokat visszautasították.
 4. csoport (5 fő): Három adag Gardasilt kaptak, és a harmadikat követően meghaltak. Az első részoltás után átlagban 1,4, a második után 3,2, a harmadik után pedig 5,2 tünetet tapasztaltak. Az előző három csoporthoz hasonlóan tehát az oltás előtt nem létező tünetek száma megduplázódott, illetve megnégyszereződött az újabb részoltásokat követően.
 5. csoport (1 fő): Két adag Gardasilt kapott, és a másodikat követően meghalt. Az első részoltás után nem tapasztalt tüneteket, a második után ötfélét.

Gardasilreport_04Szédülés, fejfájás, végletes fáradtság, szemölcsök és kiütések

A 14 leggyakrabban jelzett tünet közül azok, akik az oltásokat követően nem haltak meg, „csak" megbetegedtek, három tünetet szinte mindenki tapasztalt: szédülést, fejfájást és végletes fáradtságot. Ezek általában nem azonnal jelentkeztek, hanem órákkal vagy napokkal az oltás után. A fejfájás és a szédülés szakaszos jellegű volt, a további oltásokkal súlyosbodott, és gyakran igen legyengítette az egyént, hiszen hónapokig folytatódott.

Gyakran fordult elő neuromuszkuláris probléma is, pl. izomfájdalom, zsibbadás és izomgyengeség. További tünetek: izületi fájdalom, koncentrációzavar, émelygés, mellkasi fájdalom, depresszió, homályos látás, menstruációs zavar, bél- és szívműködési rendellenességek, pl. szakaszosan jelentkező erős szívdobogás vagy szabálytalan szívverés, rohamszerű rosszullét, személyiségbeli változások és bőrproblémák (szemölcsök és kiütések). Az egyetlen tünet, mely a harmadik oltás után kevésbé volt jellemző, mint a korábbi adagok után, az a rohamszerű rosszullét. Ez azonban azzal magyarázható, hogy akiknél előfordult ilyen a második oltás után, többnyire megtagadták a harmadik adagot.

Annak a hat személynek, akik a Gardasil oltás következtében elhunytak, a leggyakoribb tünetei a következők voltak: végletes fáradság, szédülés vagy fejfájás, és bőrproblémák. Negyven százalékuk tapasztalt neuromuszkuláris problémát, úgy mint zsibbadás, izomgyengeség; vagy légzőszervi gyulladást, köhögést, illetve szív- és érrendszeri tüneteket. Egy személy rohamszerű rosszullétről számolt be. Boncolással öt halálesetben nem sikerült megállapítani a halál okát. A hatodik boncolási jegyzőkönyv kiállítása még folyamatban van.
További gyakori tünetük volt még a menstruációs zavar, a koncentrációs problémák, depresszió, bőrproblémák (nemi szervi és egyéb szemölcsök, kiütések), személyiségbeli változások és szívműködési rendellenességek (pl. szabálytalan szívverés).

Gardasilreport_07Az önkéntes nyilatkozók által felsorolt tünetek gyakorlatilag megegyeznek azokkal, melyeket az Amerikai Neuromuszkuláris és Elektrodiagnosztikai Orvosi Egyesület (AANEM) az autoimmun rendellenességek tüneteiként tart számon.

Harminc, illetve három napon belül jelentkeztek a tünetek

Azokban az esetekben, amikor az oltott személy nem halt meg, az oltási szövődmények első tünetei rendszerint harminc napon belül jelentek meg, az elhunytak esetében pedig három napon belül. A harmadik oltás és a halál között két nap, tizennyolc nap, négy hónap és hat hónap telt el. Abban az egyetlen esetben, amikor a válaszadó a második részoltást követően halt meg, a tünetek azonnal jelentkeztek, és a második adag megkapása után hét nappal állt be a halál.

Figyeljük az intő jeleket!

Más tanulmány, mely részletesen vizsgálná a Gardasil egy-egy részoltásával összefüggésbe hozható tüneteket, nem ismert. E tanulmány megállapítása pedig az, hogy a hatóságok alaptalanul állítják, hogy a Gardasil biztonságos. A haláleseteknek az oltások megadásával való időbeli összevetése alapján megállapítható, hogy extrém valószínűtlen a véletlen egybeesés. Ha a hivatalos hatóságok által hirdetett véletlen egybeesés állna fenn, akkor a halálesetek száma nem növekedne az egyes részoltások megadásával.

A hat halálos áldozat semmilyen más orvosi kezelésben és védőoltásban nem részesült akkoriban, és statisztikailag bizonyítható, hogy a Gardasil összefüggésbe hozható a halálukkal.

Azok számára, akik úgy döntenek, hogy beadatják maguknak a HPV elleni oltást, mindenképpen javasolt, hogy informálódjanak az oltási szövődményekről, és ha intő jeleket tapasztalnak, tagadják meg a további részoltásokat.

Nem kényszeríthetnek a teljes oltássorozat elfogadására

Ezúton szólítjuk fel az oltási kampányokban résztvevő önkormányzatokat, hogy a fenti tanulmány megállapításainak fényében gondolják újra az ingyenes oltásokkal kapcsolatban támasztott feltételeket, és amennyiben egy jelentkező megtagadja valamelyik részoltást, ne kötelezzék a megkapott adag(ok) költségeinek megfizetésére.

Írta: Tóth Krisztina és Bokányné Lepold Andrea • Lektorálta: Dr. Turcsányi Zsolt
Az NVIC tanulmányának teljes szövegét itt olvashatod (angolul).
A Gardasil az Egyesült Államokban már 89 halálos áldozatot követelt. Virtuális emléktáblájukat itt tekintheted meg.
A zalaegerszegi önkormányzat ingyenes HPV oltási kampányáról itt olvashatsz.

 
 
Hozzászólások  
+3 #1 domjananita 2011-04-07 08:08
Ez nagyon durva!!!! Minden szülőhöz el kellene juttatni ezt a kimutatást!