Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független szervezet!

Oldalainkat 143 vendég és 0 tag böngészi

Legyen választható a kötelező!
 • Természetes és mesterséges immunizálás

  Ahhoz, hogy az ember az oltások hatásait megértse, legalább részben meg kell ismerkednie azzal a tudással, amelyet az immunológiai kutatások eredményei közvetítenek ezekről a folyamtatokról.

  Bővebben
 • Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  ... „Az M-M-RvaxPro oltás nem etikus módon készült: kikísérletezése és létrehozása során abortusz során életét vesztett magzatok sejtjeit használták fel." ...

  Bővebben
 • Mi a normál flóra?

  Tudj meg többet a bennünk élő mikroorganizmusokról!

  Kikkel vagy mikkel osztozunk a testünkön?
  Mi jelenti a valós veszélyt és mikor? ...
  Bővebben
 • Olvasóink írták

  Olvasóink írták

  Ismerd meg mások oltástörténeteit!
  Küldd el a sajátodat!

  Bővebben
 • Könyvajánló – VPK
  „E könyv nem hiányozhat egyetlen hazai szülő és szakember könyvespolcáról sem!”

  Mielőtt döntene, TÁJÉKOZÓDJON!

  Bővebben
 • Főlap
 • „Védő"oltások
 • Kötelező védőoltások – hivatalos és az alternatív érvek
 • BCG oltás

BCG oltás

A tuberkulózis (tüdőgümőkór, tbc)

Évszázadok óta ismert betegség, mely sokszor járványos formában jelentkezett. A betegségnek több formája ismert. A kórokozóval történő első találkozáskor a megtapadás, illetve a kezdeti szaporodás helyén a szervezet egy sejtes burkot (gümőt) képez – amellyel a kórokozót elzárja a további terjedéstől. A megtapadás helye lehet a tüdő, a bél, illetve a sérült bőr). A gümő(k)ben tenyésztéssel és mikroszkóppal kimutatható egy nagyon sok fertőtlenítőszernek ellenálló pálcika alakú baktérium. Az immunrendszer sem tudja elpusztítani, ezért veszi körbe. Ha az immunrendszer működése romlik, akkor a baktérium kijuthat és szóródva megbetegíti a tudőt, vagy más távoli szerveket. Nagyon ritkán, rossz immunrendszeri állapotban a kórokozót a szervezet nem tudja „körbezárni", ilyenkor egy heveny (súlyos és gyors lefolyású), sokszor végzetes betegség alakul ki: szétszórt, vagy agyhártyagyulladásos forma.

 

A BCG „védőoltás" egy élő, gyengített tuberkulózis baktérium törzset tartalmaz, melyet Magyarországon a csecsemőknek 6 hetes korukig meg kell adni. Ellenjavallatot jelent az immunrendszer zavara (pl. HIV fertőzés).

Hivatalos álláspont Tudományos (ellen)érvek
A tuberkulózis esetén élesen elválik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a magyar hatóságok álláspontja.

WHO: Csak rizikócsoportokat kell oltani. (Rossz szociális helyzet, a környezetben élő tbc fertőzött).

A betegség visszaszorítását a rizikócsoportok szoros vizsgálatával, a kiszűrt betegek azonnali, célzott, ingyenes, kötelező kezelésével lehet elérni.

Magyarország: Bár a kora gyermekkoron túl a BCG oltás nem véd a tbc fertőzéstől, mégis oltani kell minden gyermeket (az ellenjavallatokat figyelembe véve) a heveny formák megelőzéséért.

Ellenérvek a magyar oltási rendszerrel szemben: nem rizikócsoportba tartozó csecsemő esetén – a hivatalos statisztikai adatok alapján – több nagyságrenddel nagyobb a kockázata annak, hogy az oltás súlyos szövődményt okoz, mint a betegségnek, amely ellen megvéd.

A csecsemőkori BCG oltás megnehezíti az esetleges későbbi tbc betegség felismerését.

Azokban az országokban, ahol fejlett betegségfelismerő és gyógyító hálózat működik (mint pl. Magyarországon), a BCG oltás elhagyása után tovább csökkent a tbc megbetegedések, ezen belül a gyermekkori súlyos előfordulások száma is.

A BCG oltás hatástalanságát a WHO által végzett kísérlet is igazolta. A témával foglalkozó cikk itt olvasható.

Az összeállítást Dr. Turcsányi Zsolt készítette

A BCG gyártói dokumentációja