Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független szervezet!

Legyen választható a kötelező!
 • Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  ... „Az M-M-RvaxPro oltás nem etikus módon készült: kikísérletezése és létrehozása során abortusz során életét vesztett magzatok sejtjeit használták fel." ...

  Bővebben
 • Természetes és mesterséges immunizálás

  Ahhoz, hogy az ember az oltások hatásait megértse, legalább részben meg kell ismerkednie azzal a tudással, amelyet az immunológiai kutatások eredményei közvetítenek ezekről a folyamtatokról.

  Bővebben
 • Mi a normál flóra?

  Tudj meg többet a bennünk élő mikroorganizmusokról!

  Kikkel vagy mikkel osztozunk a testünkön?
  Mi jelenti a valós veszélyt és mikor? ...
  Bővebben
 • Olvasóink írták

  Olvasóink írták

  Ismerd meg mások oltástörténeteit!
  Küldd el a sajátodat!

  Bővebben
 • Könyvajánló – VPK
  „E könyv nem hiányozhat egyetlen hazai szülő és szakember könyvespolcáról sem!”

  Mielőtt döntene, TÁJÉKOZÓDJON!

  Bővebben
 • Főlap
 • Az Egyesület
 • Egyesületi HÍREINK

Egyesületi HÍREINK

Heti Válasz – kérdések, válaszok – kanyaró járvány

2017. március 23-án levélben kérdéseket kaptunk Élő Anitától, a Heti Válasz című hetilap újságírójától. Kellő mélységű válaszainkkal próbáltuk megadni az esélyét annak, hogy végre tiszta vizet öntsünk a pohárba – mellőzve a manapság oly divatos indulatkeltést. Reménykedtünk, hogy ezúttal sikerül hiteles és pártatlan állásfoglalást viszontlátni a médiában. 
A megjelent cikkben sok a tévedés és a csúsztatás. Kétoldalas válaszlevelünkből csupán egy mondatrészt sikerült kiemelnie a szerzőnek, kiegészítve egy másik, honlapunkon megjelent cikk egyetlen mondatával.
Kérésünk az volt Élő Anita felé, hogy teljes válaszlevelünk linkjét tegyék közzé a cikkben. Ez a kérésünk mindenféle visszajelzés nélkül nem teljesült.

Beszámoló a minisztériumi megbeszélésről – 2015. május 6.

Egyesületünk 5 éves történetében első alkalommal kaptunk lehetőséget az illetékes minisztériumtól (EMMI), hogy jogalkotói, jogalkalmazói javaslatokat tegyünk, valamint kérdéseket, véleményeket közvetíthessünk a kötelező oltások mai rendszerével kapcsolatosan. Képviselőinket dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár úr fogadta.

A megbeszélésre, a Minisztérium meghívására 2015. május 6-án került sor.

Beadvány a tankötelezettséget érintő szabályozások tárgykörében

Alaptörvényt és törvényt sért a védőoltásokat szabályozó Módszertani Levél

A Nebáncsvirág Egyesület beadványban kérte a tankötelezettséget érintő szabályozások mihamarabbi korrekcióját. A Nemzeti Erőforrások Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságához eljutatott dokumentumban újfent felhívtuk a felettes szerv figyelmét a már korábban feltárt jogi ütközésekre.

A 2016-os Módszertani Levél már nem tartalmazza az általunk kifogásolt részt.

Előzmények: Egyesületünk 2014. december 22-én beadványt juttatott el a Zala Megyei Kormányhivatalhoz, egyúttal a Nemzeti Erőforrások Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságához, melyben változásokat kezdeményeztünk a hazai védőoltásokat szabályozó jogszabályok terén. Beadványunk sorsa felől több ízben érdeklődtünk, de ezidáig egyetlen ügyintézővel sem sikerült kapcsolatot teremtenünk.

Javaslataink közül ezúttal egy témakört kiemelve szeretnénk mihamarabbi korrekciót kérni. Konkrétan a gyermekek közösségbe járásának ügyében.

Kérésünket ezúttal dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárnak címeztük.

Beadvány a Nemzeti Konzultáció jegyében

A Nebáncsvirág Egyesület beadványt juttatott el a Zala Megyei Kormányhivatalhoz. A dokumentumot Rigó Csaba kormánymegbízottnak címeztük, és egyúttal közbenjárását kértük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságához. A beadványban minisztériumi meghallgatást kértünk, konkrét jogszabály-módosítási javaslatokat téve.

Megérkezett a válasz a Prevenar tévéreklámjával kapcsolatban

Jogsértő volt a Prevernar 13 tévéreklámja

A hatóságok szerint nem volt jogsértő

Panaszunkban felhívtuk a figyelmet arra, hogy vényköteles gyógyszereket nem szabad reklámozni, és többek között azt kifogásoltuk, hogy a hirdetés nem figyelmeztet a lehetséges mellékhatásokra, továbbá nem jelöli meg a hirdetés megrendelőjét. A hivatalok panaszunkat nem találták megalapozottnak.

A Módszertani Levél nem jogszabály

Az Alkotmánybíróság válaszolt a 2015. május 18-án keltezett alkotmányjogi panaszunkra

A válaszlevélből egyértelműen kiderül, hogy beadványunk „nem bírálható el alkotmányjogi panaszként". Egy korábbi alkotmánybírósági indítvány során megállapításra került, hogy a Módszertani Levél nem tekinthető jogszabálynak, így „általános érvényű jogokat és kötelezettségeket sem állapíthat meg". Ennek értelmében sem a közösségbe járással, sem a külföldi állampolgárok oltásaival kapcsolatban nem vezethet be korlátozásokat.

A 2016-os Módszertani Levél már nem tartalmazza az általunk kifogásolt részt.

Alkotmánybírósági panasz a Módszertani Levél kapcsán

A Nebáncsvirág Egyesület az Alkotmánybírósághoz fordult az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott Módszertani Levélben feltárt jogszabályütközések tisztázása végett. Az alkotmányjogi panasz alapját a 2015. április 20-án a Nemzeti Erőforrások Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságához eljuttatott dokumentum szolgáltatta. Az OEK kiadványában olyan tankötelezettséget érintő korlátozást vezetett be, melyre a jelenleg érvényben lévő jogi szabályozások nem adnak felhatalmazást. Felkértük az Alkotmánybíróságot, hogy „vizsgálják ki ezt a jogi anomáliát, és egyúttal szólítsák fel az illetékeseket a Módszertani Levél korrekciójára".

Bárányhimlő elleni kampány – Panaszbejelentés

A Nebáncsvirág Egyesület panaszbejelentést tett a 2015 márciusától zajló bárányhimlő elleni kampány kapcsán. Az oltás gyártója kampányával elsősorban az önkormányzati óvodákat vette célba, és gyermekeket használt fel terméke népszerűsítéséhez.

Levél Orbán Viktorhoz II.

Folytattuk levelezésünket a Nemzeti Erőforrás Minisztériumával az oltások témájában. A levélváltás még 2011-ben kezdődött, mikor frissen alakult civil szervezetként Orbán Viktor miniszterelnök úrnak tettünk fel néhány kérdést az évértékelő beszéde előtt. Legutóbbi levelünket, melyben tételesen megcáfoljuk, illetve pontosítjuk a minisztérium állításait, több mint fél éve juttattuk el hozzájuk – egyelőre nem kaptunk választ.

Jogsértő tévéreklám

 

Bejelentést tettünk a Prevenar 13 oltás televízióban sugározott reklámja kapcsán a Gazdasági Versenyhivatalnál.
2013. december 4-én keltezett levelünkre február elején várható válasz.