Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független szervezet!

Oldalainkat 222 vendég és 0 tag böngészi

Legyen választható a kötelező!
 • Természetes és mesterséges immunizálás

  Ahhoz, hogy az ember az oltások hatásait megértse, legalább részben meg kell ismerkednie azzal a tudással, amelyet az immunológiai kutatások eredményei közvetítenek ezekről a folyamtatokról.

  Bővebben
 • Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  ... „Az M-M-RvaxPro oltás nem etikus módon készült: kikísérletezése és létrehozása során abortusz során életét vesztett magzatok sejtjeit használták fel." ...

  Bővebben
 • Mi a normál flóra?

  Tudj meg többet a bennünk élő mikroorganizmusokról!

  Kikkel vagy mikkel osztozunk a testünkön?
  Mi jelenti a valós veszélyt és mikor? ...
  Bővebben
 • Olvasóink írták

  Olvasóink írták

  Ismerd meg mások oltástörténeteit!
  Küldd el a sajátodat!

  Bővebben
 • Könyvajánló – VPK
  „E könyv nem hiányozhat egyetlen hazai szülő és szakember könyvespolcáról sem!”

  Mielőtt döntene, TÁJÉKOZÓDJON!

  Bővebben
 • Főlap
 • Kapcsolódó cikkek
 • Indiában a WHO-t vádolják a gyermekek halálával

Indiában a WHO-t vádolják a gyermekek halálával

WHO majmok

Vietnamban 12 halálesetet hoztak összefüggésbe a Quinvaxem oltással, Bhutánban nyolcat, Indiában pedig eleddig 21-et. Az IJME orvosetikai szaklap sürgeti az indiai kormányt, hogy a többi országhoz hasonlóan ők is szüntessék be az oltások folytatását; az Egészségügyi Világszervezetet pedig azzal vádolja, hogy takargatni próbálja az igazságot.

A Quinvaxemet, ezt az ötszörösen összetett oltást a torokgyík (diftéria), a szamárköhögés (pertusszisz), a merevgörcs (tetanusz), a Hepatitis B és a Hemofílusz influenzé B betegségek megelőzésére vezették be a fejlődő országokban. Dr. Jacob Puliyel indiai gyermekgyógyász főorvos kemény hangú vezércikkében számon kéri a WHO-n, miért ajánlja továbbra is ezt az oltást, és állítja azt, hogy biztonságos, amikor a tények nem ezt támasztják alá.

Puliyel alaposan megvizsgálta azoknak a haláleseteknek az ügyét, melyek a szóban forgó oltás beadását követően történtek Bhutánban, Sri Lankán, Indiában és Vietnamban. Az IJME (Indian Journal of Medical Ethics) vezércikkében azt írja, néhány hónapja a vietnami egészségügyi minisztérium felfüggesztette ennek az oltásnak a használatát, miután 12 haláleset és 9 nem halálos, de igen súlyos oltási szövődmény történt. A helyi beszámolók szerint a meghalt gyermekek az oltás előtt jó egészségnek örvendtek, nem sokkal utána viszont légzési nehézségeik támadtak. A WHO az ügyet megvizsgálva kijelentette, hogy a halálesetek nincsenek összefüggésben az oltásokkal és azt állította, hogy „a Quinvaxemet a WHO előzetesen minősítette, és még soha nem hoztak összefüggésbe halálesetet ezzel az oltással". Puliyel szerint a WHO elmulasztotta a 12 gyermek halálát számba venni, ezért a fenti állítása „nyilvánvalóan téves és félrevezető".

Súlyos szövődményeket jelentettek más gyártótól származó, de lényegében ugyanilyen összetételű oltásokkal kapcsolatban is. Bhutánban, Sri Lankán és Pakisztánban is felfüggesztették az oltásokat a „megmagyarázhatatlan" halálesetek miatt.
Bhutánban négy haláleset után állították le az oltásokat, de a WHO rávette őket az immunizálás folytatására. Az oltás újbóli bevezetését újabb négy haláleset követte, ezért Bhutan végleg visszavonta a Di-Per-Te-HepB-Hib oltásokat. Sri Lankán szintén halálesetek miatt döntöttek az oltás felfüggesztése mellett. Egy WHO-s bizottság vizsgálódott az ügyben; nyilatkozatuk szerint a halálesetek nem köthetők az oltásokhoz, de egyéb halálokot nem tudtak megjelölni.

Pakisztánban, ahol egy gyermek a beoltása után fél órával halt meg, két másik pedig 12-14 óra múlva, az oltást szintén nem okolták, de nem tudtak egyik esetben sem más halálokot megnevezni.

A cikk szerint eddig Indiában 21-en haltak meg a korlátozott kísérlet keretében, a Tamil Nadu és Kerala államokban 2011-ben bevezetett oltástól. Már bejelentették, hogy a két államban történt monitorozást követően az oltást kiterjesztenék más államokra is.

„Az ebben a vezércikkben tárgyalt haláleseteknél közös faktor volt, hogy mindegyik gyermek ilyen öt összetevős oltást kapott, és a legtöbb esetben ezt magas láz, vígasztalhatatlan sírás, néhány esetben görcsök követték a halál beállta előtt" – állítja Puliyel, és meglepetésének ad hangot, hogy a WHO a különböző országokban „nem látta meg ezt a kapcsolatot a halálesetek között".
A halálesetek többsége az első részoltást követően történt. A szövődmények ilyen mintázatban történő előfordulása is azt sugallja, hogy nem véletlenszerű egybeesésekről van szó.

Dr Puliyel írásában egyébként is megkérdőjelezte a Hib oltás bevezetésének helytállóságát Indiában, ahol nagyon alacsony ennek a betegségnek az előfordulása. A vezércikkben úgy becsli, 25 millió csecsemő beoltása legjobb esetben is 350 gyermeket védene csak meg a Hib okozta agyhártyagyulladástól vagy tüdőgyulladástól, míg a jelenlegi tendencia szerint „3125 gyerek fog belehalni az oltási szövődményekbe".

A folyóirat arra figyelmeztet, hogy ha Bhután és Vietnam cselekedett, India számára is szükségszerű, hogy fellépjen gyermekei életének védelmében. „Ezeknek a haláleseteknek az elbagatellizálása és annak kijelentése, hogy az egybeesések véletlenszerűek, elrejtik előlünk a valóságot."

Forrás: http://www.omsj.org/corruption/penta22jul
http://www.omsj.org/reports/Puliyel%202013.pdf
http://health.india.com/news/quinvaxem-vaccine-vietnam-suspend-vaccine-after-children-deaths