Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független szervezet!

Oldalainkat 731 vendég és 0 tag böngészi

Legyen választható a kötelező!
 • Természetes és mesterséges immunizálás

  Ahhoz, hogy az ember az oltások hatásait megértse, legalább részben meg kell ismerkednie azzal a tudással, amelyet az immunológiai kutatások eredményei közvetítenek ezekről a folyamtatokról.

  Bővebben
 • Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  ... „Az M-M-RvaxPro oltás nem etikus módon készült: kikísérletezése és létrehozása során abortusz során életét vesztett magzatok sejtjeit használták fel." ...

  Bővebben
 • Mi a normál flóra?

  Tudj meg többet a bennünk élő mikroorganizmusokról!

  Kikkel vagy mikkel osztozunk a testünkön?
  Mi jelenti a valós veszélyt és mikor? ...
  Bővebben
 • Olvasóink írták

  Olvasóink írták

  Ismerd meg mások oltástörténeteit!
  Küldd el a sajátodat!

  Bővebben
 • Könyvajánló – VPK
  „E könyv nem hiányozhat egyetlen hazai szülő és szakember könyvespolcáról sem!”

  Mielőtt döntene, TÁJÉKOZÓDJON!

  Bővebben
 • Főlap
 • HPV – Méhnyakrák
 • Hamis csillogású Nobel-díj

Hamis csillogású Nobel-díj

Harald_zur_Hausen_01

A humán papillómavírus (HPV) felfedezéséért odaítélt Nobel-díjat korrupciós botrány övezte 2008 decemberében, és sokat foglalkozott vele a külföldi sajtó. Több, mint érdekes azonban, hogy az ügynek nem lett folytatása, és sehol sem lehetett olvasni arról, hogy a svéd államügyész végül megindította-e a vizsgálatot...
A következő cikk 2008. december 1-jén jelent meg a Neue Zürcher Zeitungban.

 

Személyes összefonódás áll fenn a Nobel-bizottság egyes tagjai és a HPV oltóanyagot gyártó vállalat között.

 

Mialatt szerda délután a stockholmi városházán a Nobel-díjak ünnepélyes átadásának, és a hozzá kapcsolódó ünnepségnek, a Nobel-bankettnak az utolsó előkészületei zajlottak, addig a svéd rádió kevésbé „fényes" híreket közölt: a korrupcióért felelős svéd államügyész azt fontolgatja, hogy előzetes vizsgálatot indít a Nobel Alapítvány ellen.

Christer von der Kwast főállamügyész szerint az Astra Zeneca gyógyszeripari vállalat és a Nobel Alapítvány személyi köre indítékot szolgáltathat büntetőjogi nyomozás megindítására.

A brit-svéd Astra Zeneca gyógyszeripari vállalat birtokolja a méhnyakrákkal összefüggésbe hozható humán papillómavírus (HPV) elleni mindkét oltóanyag (Gardasil/Silgard és Cervarix)szabadalmát. Ezen a héten a svéd rádió arról tudósított, hogy az Astra Zeneca kb. fél éve főszponzora a Nobel Média Alapítványnak (amely a Nobel-jelölések médiajogainak ellenőrzéséért és eladásáért felelős) és a Nobel Webbnek (a nobelprize.org honlap működéséért felelős). A szponzori szerződés tartalma titkos. A gyógyszeripari vállalat e két céget milliós összegekkel támogatja.

2008-ban az orvosi Nobel-díjat két francia kollégájával megosztva a német virológus, Harald zur Hausen kapta a HPV felfedezéséért. A neves elismeréssel nyilvánvalóan emelkedik mindazon országok száma, amelyek felveszik a HPV oltást a programjukba, s ebből az Astra Zeneca profitál.

Harald_zur_Hausen_02A rádió leleplezése szerint ráadásul több személy van az Astra Zeneca bérlistáján, aki az orvosi Nobel-díjak odaítéléséért felelős: Bo Angelin, aki a Nobel-díj bizottság és az Astra Zeneca igazgatótanácsának is tagja, illetve Bertil Friedholm, aki a Karolinska Intézet Nobel-díj bizottságának elnöke, és 2006-ban két megbízást fogadott el a gyógyszeripari vállalattól.

Angelin a rádió állításaival szemben úgy gondolja, nem volt nyilvánvaló, hogy az Astra Zeneca a Hausennek ítélt Nobel-díjból profitálhat, ezért a szavazáskor nem tartózkodott, hanem ő is voksolt. A Nobel-bizottság titkára, Hans Jörnwall pedig kijelentette, hogy Angelinnak a gyógyszeripari vállalathoz fűződő kapcsolatatáról tudtak, de összeegyeztethető tényezőnek találták. Csak azt kell tisztázni, hogy megfelelően kezelték-e a helyzetet, vagy esetleg a jövőben szervezési változtatásokra lesz szükség.

 

Hozzászólások  
+1 #1 Noah 2011-02-23 09:51
Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.