Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független szervezet!

Oldalainkat 540 vendég és 0 tag böngészi

Legyen választható a kötelező!
 • Természetes és mesterséges immunizálás

  Ahhoz, hogy az ember az oltások hatásait megértse, legalább részben meg kell ismerkednie azzal a tudással, amelyet az immunológiai kutatások eredményei közvetítenek ezekről a folyamtatokról.

  Bővebben
 • Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  ... „Az M-M-RvaxPro oltás nem etikus módon készült: kikísérletezése és létrehozása során abortusz során életét vesztett magzatok sejtjeit használták fel." ...

  Bővebben
 • Mi a normál flóra?

  Tudj meg többet a bennünk élő mikroorganizmusokról!

  Kikkel vagy mikkel osztozunk a testünkön?
  Mi jelenti a valós veszélyt és mikor? ...
  Bővebben
 • Olvasóink írták

  Olvasóink írták

  Ismerd meg mások oltástörténeteit!
  Küldd el a sajátodat!

  Bővebben
 • Könyvajánló – VPK
  „E könyv nem hiányozhat egyetlen hazai szülő és szakember könyvespolcáról sem!”

  Mielőtt döntene, TÁJÉKOZÓDJON!

  Bővebben
 • Főlap
 • Kapcsolódó cikkek
 • Küzdelem az állatbetegsé...

Küzdelem az állatbetegségek ellen

Csirkefarm

Oltóanyagokból származó új vírus

Baromfiak ezrei pusztultak el Ausztráliában egy többféle oltóanyagból mutálódott herpeszvírus miatt. A Süddeutsche német portál cikke az eset hátterére próbált fényt deríteni és a kockázatokat továbbgondolni: lehetséges-e ilyen halálos mutáció embereknek beadott oltásokkal kapcsolatban is?

A modern csirketenyészeteknél egymáshoz igen közel tartják az állatokat. A vírusok könnyen átterjednek egyik állatról a másikra. Ezért oltják a tyúkokat betegségek egész sora ellen – például a fertőző gége- és légcsőgyulladás (ILT) ellen is, ami egy herpeszvírus okozta súlyos légúti megbetegedés. Az érintett állatok elkezdenek zihálni és véres váladékot köhögnek fel. Ezen felül kisebb tojásokat is tojnak. Hogy ezt megakadályozzák, évek óta oltanak ILT vakcinákkal, melyek legyengített, de még mindig szaporodóképes vírusokat tartalmaznak. A szakemberek aggodalma azóta sem csökken: kombinálódhatnak-e ezek az oltóvírusok a természetes herpeszvírusokkal, s kifejlődhet-e ezáltal egy új, veszélyes kórokozó, mely a szárnyasokat betegebbé teheti, mint az eredeti vírus?

Éppen ez a forgatókönyv játszódott le, állítja Joanne Devlin, a Melbourne-i Egyetem genetikusa. Ezért pusztít Ausztráliában a tollas jószágok között a herpeszvírus, mely három ott használt oltóanyagból került ki. Néhány tenyészetnél már a szárnyasok 18%-a elpusztult. Az új járvány azért tört ki, mert ugyanannál a csirkepopulációnál különböző legyengített herpeszvírus-oltóanyagokat használtak. Meg kell akadályozni, hogy ilyesmi a jövőben megismétlődjék.

Ugyanezt állítják a német állategészségügyi kutatóintézetben, a Friedrich-Loeffler Institutban is. Ilyen oltóanyagokkal óvatosan kell bánni – hangsúlyozza Thomas Mettenleiter, az intézet vezetője, aki maga is ILT-oltóanyagokon dolgozik. A herpeszvírusok egyik jellegzetessége, hogy egy életre a szervezetünkben maradnak – akár oltással, akár természetes úton történt a fertőzés. Visszahúzódnak az idegsejtekbe, és később – például stressz hatására – ismét kitörhetnek.

Ugyanez érvényes azokra a herpeszvírusokra is, melyek az embernél szájkörnyéki sebeket okoznak, vagy a szintén a herpeszvírusokhoz tartozó bárányhimlővírusokra, melyek övsömörként ismét jelentkezhetnek. Az ilyen „alvó" kórokozók a szervezetben összetalálkozhatnak az oltóanyagvírusokkal és velük kombinálódva új, kellemetlen kórokozókká fajulhatnak – magyarázta Mettenleiter.

Az emberekbe is oltanak élő herpeszvírust, mégpedig a bárányhimlő elleni oltással. Az USA-ban 1995 óta, Németországban 2004 óta kapnak ilyen oltást a gyerekek. [Magyarországon 1998 óta választható. – A szerk.] Hogy keletkeztek-e a legyengített oltóvírusokból és a természetes bárányhimlő-vírusokból ezidáig ismeretlen kórokozók? „A kérdés néhány éve kutatásunk tárgya", mondja Andreas Sauerbrei, a Jénai Egyetemi Kórház herpesz- és bárányhimlővírust kutató laboratóriumának vezetője. „Azonban ezidáig egyáltalán nem bizonyított, hogy a bárányhimlő oltás által veszélyes víruskombinációk jöttek volna létre" – tette hozzá a virológus. Mivel a bárányhimlővírus rendkívül stabil, csak nagyon elszigetelt víruskontaktusokat sikerült eddig leírni.

Ezek szerint az új kombinációk nem bizonyultak veszélyesebbek, mint a természetes kórokozók. „De természetesen a bárányhimlővírust továbbra is figyelni kell járványügyi szempontok alapján" – mondja Sauerbrei.

Manapság sok, emberek számára készült oltóanyag tartalmaz elölt vírust (mint a Hepatitis A elleni), csak a kórokozó toxinját (tetanusz és diftéria), vagy fehérjekivonatot (Hepatitis B). De számos betegség ellen továbbra is szükséges olyan oltás, melyben a vírusok szaporodni képesek – mondja Susanne Stöcker, az oltásügyekben illetékes Paul Ehrlich Intézet szóvivője. Mivel igazán erős immunitást, akár kémiai adalékanyagok nélkül, élő oltásokkal lehet csak elérni.

A tömeges tyúktartásnál az ilyen vakcinák kötelezőek. „Az oltások többségét az élő oltóanyag ivóvízbe juttatásával oldják meg" – írja a Geflügel-Börse című lapban Werner Lüthgen állatorvos és baromfiszakértő. Az állatok egyenkénti beoltása túlságosan költséges lenne. Mivel a tyúkok a vízen keresztül csak kevés vírussal fertőződhetnek meg, feltétel, hogy az oltóanyag „a gazdaállat szervezetében még szaporodjon".

Az ILT-oltóanyagok, amiket a német állattartásban alkalmaznak, különböznek az Ausztráliában használtaktól, nyugtat meg Mettenleiter állatjárványügyi szakértő. Az új vírusok elkerülése érdekében nem javasolja, hogy ugyanabban a régióban több különböző oltóanyagot használjanak. Ezeket is alaposan meg kell vizsgálni, hogy felmérhessék a lehetséges új víruskombinációkat és azok következményeit. Az ilyen vizsgálat a csirketenyészetekben használt ILT vakcinákkal kapcsolatban nem minden esetben történt meg, az embereknek beadott bárányhimlő elleni oltásnál azonban valószínűleg igen.

Forrás: http://www.sueddeutsche.de/wissen/kampf-gegen-tierseuchen-neuer-erreger-aus-dem-impfstoff-1.1411570

Kapcsolodó cikkünk: Szuperkórokozók kialakulását segítik a védőoltások

Több szakember állásfoglalását is kértük arról, hazánkban használják-e az Ausztráliában gondot okozó vakcinákat, illetve, hogy fennáll-e hasonló, védőoltásból mutálódott vírus okozta járvány veszélye Magyarországon. Október vége óta várjuk a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága és a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának felvilágosítását. A válasz megérkezésére azonban egyedül az egyetem tett ígéretet, a többi szervezettől semmiféle reakciót nem kaptunk.

Hozzászólások  
+3 #1 bodó krisztina 2013-03-21 11:35
Nos kérdésetekre nem tudok választ adni de azt elmesélhetem, hogy annak idején mikor a H1N1 influenza jött, bárányhimlő járvány is volt. A gyermekeim sose voltak se bárányhimlőre se influenzára oltva. Csak a rengeteg kötelezettre... a lényeg hogy igen, volt egy bárányhimlő mutáns. A fiamnak az arcán futóherpeszként jött ki, 3 héttel később a legkisebb lányomon akinek a hónaljában kezdődött és az egész pocak felőli törzse bal oldala egy nagy herpesz volt, jobb oldalán már apró bárányhimlős kiütésben szóródott, a középső lányom ismét 3 héttel utána, belül az orrán kezdődött majd kimászott és eltüntette a gyermekem arcát. Sem láz, sem fájdalom nem járt a mieinknél vele. A környezetünkben volt akinek a száján belül jött ki, volt akinek az egész testén nem gyógyuló apróbb herpeszek és bhimlős kiütések voltak és volt akinek szintén futóherpeszként. Akik természetes gyógymódokat használtak kb 2 hét alatt teljesen felgyógyultak, nyom nélkül. Akik akadémikus orvoslást, nos lázzal és étvágytalansággal, borzalmas fájdalmakkal...de kb 3-4 hét alatt meggyógyultak. Mindenki vonja le a maga következtetését. Nem állíthatok semmit csak annyit: elgondolkodtató.