Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független szervezet!

Oldalainkat 229 vendég és 0 tag böngészi

Legyen választható a kötelező!
 • Természetes és mesterséges immunizálás

  Ahhoz, hogy az ember az oltások hatásait megértse, legalább részben meg kell ismerkednie azzal a tudással, amelyet az immunológiai kutatások eredményei közvetítenek ezekről a folyamtatokról.

  Bővebben
 • Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  ... „Az M-M-RvaxPro oltás nem etikus módon készült: kikísérletezése és létrehozása során abortusz során életét vesztett magzatok sejtjeit használták fel." ...

  Bővebben
 • Mi a normál flóra?

  Tudj meg többet a bennünk élő mikroorganizmusokról!

  Kikkel vagy mikkel osztozunk a testünkön?
  Mi jelenti a valós veszélyt és mikor? ...
  Bővebben
 • Olvasóink írták

  Olvasóink írták

  Ismerd meg mások oltástörténeteit!
  Küldd el a sajátodat!

  Bővebben
 • Könyvajánló – VPK
  „E könyv nem hiányozhat egyetlen hazai szülő és szakember könyvespolcáról sem!”

  Mielőtt döntene, TÁJÉKOZÓDJON!

  Bővebben

Vélemények

Oltásokról, higgadtan

Hogy a kecske is, meg a káposzta is...

Az oltáspártiak a betegséggel szemben, az oltásellenesek az oltásokkal szemben keltenek félelmet. Nincs ez így jól, mert a félelem rossz tanácsadó. Sőt, egyenesen megbetegítő érzelem.

Előre bocsátom, hogy se oltáspárti, se oltásellenes nem vagyok. Egyszerűen csak most is, ahogy általában, ha problémával találkozom, a megoldást keresem. Nem a helyzet élezésével, nem bármelyik említett tábor fekete-fehér látásmódjával, hanem józan paraszti ésszel, az álláspontok közelítésével. Adott esetben éppen gyermekeink egészsége érdekében.

Az oltásokkal kapcsolatos számos dilemma közül ebben az írásban a mellékhatások és a kötelezőség problematikáját emelem ki.

Az orvosok és a páciensek elfogadják, hogy bármelyik gyógyszernek lehetnek mellékhatásai, hogy az emberek ugyanarra az anyagra különbözőképpen reagálhatnak. Ezzel szemben – bár az oltásokhoz mellékelt tájékoztatókban is fel vannak sorolva lehetséges (a valóság ezen sokszorosan túltesz) mellékhatások –, mintha az oltáspártiak e témában fülüket-szemüket becsuknák.
Azt természetesnek találjuk, hogy van, aki már fél tabletta nyugtatótól is két napig alszik, másnak meg két tabletta meg se kottyan. Az is magától értetődő, hogy az egyik ember gyomra már egy-két korty alkoholtól is kikészül, a másiknak több pohár sem árt meg.
El kellene fogadnunk, hogy nincs ez másként az oltások esetében sem.
Mert ugye különbözőek vagyunk, belülről nézve is. A szervezetünk finom működéseiben, tűrőképességében igen nagy eltérések mutatkoznak. Tehát itt is, mint minden orvosi beavatkozásnál, nagy jelentősége lenne az egyénre szabott elbírálásnak.
Ha egy gyógyszer alkalmazásakor mellékhatás mutatkozik, annak szedését a páciens a későbbiekben messze elkerüli, az orvos pedig számára azt soha többet nem rendeli. Hiszen szélsőséges esetben ez akár a páciens halálát is okozhatja, így ez akár saját orvosi pályájának végét jelenthetné. És akkor még az orvosi eskünkben szereplő „nem ártás" elvét, valamint az orvosi, sőt inkább emberi lelkiismeretet nem is említettem.

Ezzel szemben, mi a helyzet az oltásokkal?

Hazánkban egy szinte rendőri-katonai szigorral működő intézményrendszer létezik, amely egyre több oltás kötelezőségét rendeli el. Ez a rendszer mind a szülőn, mind a háziorvoson drákói szigorral kéri számon azt, ha az oltás késik, netán nincs beadva. Nem árnyal, nem latolgat, nem a fentiek szerint gondolkodik. Sokszor, bizony a mellékhatás-tagadó jelzőt is megérdemelné ez a fajta látásmód.
Elismerem, hogy vannak gyerekek, akik tíz oltás után is jól működnek, egészségesnek látszanak, azonban olyanok is vannak, akik szervezetének egyensúlya már egy oltástól is felborul.
Közismert, hogy az oltások enyhébb és súlyosabb károkat is képesek a szervezetben okozni, mint egyébként bármely a testünkbe kívülről bevitt anyag, akár étel is. Csak éppen az oltások esetében, számomra érthetetlenül, az a bizonyos – már említett – rendszer ezeket általában véletlenszerű jelenségeknek látja, az oltástól függetlenül megjelenő történéseknek, kellemetlenségeknek tartja. Emiatt aztán nem riad vissza még a zavart keltő oltás ismétlésétől sem.
A nálunk – oltások tekintetében – működő rendszer sem a szülőt, sem a háziorvost nem tekinti nagykorúnak. Engedelmességet követel és büntet. Ismétlem: nem árnyal, nem latolgat, nem egyénre szab, hanem sematizál és nem tűr ellenmondást.

Ha hiszi, ha nem a kedves olvasó, magyar családok költöznek el az országból, csak azért, hogy mentesüljenek ez alól a párját ritkítóan szigorú oltási kötelezettség alól. Mint alább majd kiderül, nem kell messzire menniük.

Pedig a megoldás igen egyszerű lenne. Ha körülnézünk itt Európában, kapásból sorolom azokat az országokat, ahol nem ismerik az oltási kötelezettség fogalmát, ahol csak ajánlott oltások vannak: Nagy-Britannia, Németország, Finnország, Hollandia, Ausztria, Svájc, Románia... Ahol pedig van kötelező oltás, ott csak néhány az, a többi választható.
És hallj csodát! Az átoltottság ezekben az országokban is magas. Méghozzá minden kényszer nélkül. Viszont a szülő is és az orvos is mérlegelhet, hogy melyik oltást és mikor célszerű a gyermeknek beadatni, beadni. Ha pedig a gyermek szervezete tiltakozik az oltás ellen, vagy az egészségi állapota, netán a szülő meggyőződése úgy kívánja, akkor mentesülhet alóla.
Ilyen egyszerű! Ők miért nem félnek? Egyébként itt vannak a szomszédban. Átjönnek hozzánk, átmegyünk hozzájuk. Akkor hogy is van ez?

Nálunk miért nem lehet ez így?

Talán mert a több évtizedes rossz beidegződések, a hatalmi szóval való kényszerítések kora nálunk még nem járt le?
Vagy valamilyen más érdekrendszer működik itt, mint másutt?
Tájékozatlanabbak, felelőtlenebbek, butábbak lennének a szülők és a háziorvosok itt, mint más országokban? Ez utóbbi feltevésnél biztos vagyok abban, hogy nem így van.
A többi kérdésre viszont nem nekem kell megtalálnom a választ.
Megjegyzem: a gyermekkori védőoltások esetében a WHO sem a kötelezővé tételt, hanem a meggyőzést, az informálást tartja jó módszernek.

Magyarországon az oltásokkal kapcsolatos rendszert kellene megváltoztatni!
Rendeletet vagy törvényt kellene módosítani az oltások tekintetében? Esetleg Alaptörvényt? Vagy tüzetesebben meg kellene vizsgálni a szülők Alaptörvény adta jogait?
Én orvos vagyok, ehhez nem értek, de remélem, hogy az oltásokkal kapcsolatos nézőpontváltás és a szükséges intézkedések hamarosan megtörténnek, és akkor megnyugszanak a kedélyek.
Így érhetnénk el, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.
És ami a legfontosabb, hogy az emberek ne féljenek: se a betegségtől, se az oltástól, se a büntetéstől.
Így lehet majd – s talán nem utópia –, hogy az oltások kötelező helyett választhatók lesznek Magyarországon is.

Az index.hu hírportálon február 7-én megjelent „Az oltásellenesség hazugságai" cikk olvasása után készült a fenti „Oltásokról, higgadtan" c. írás. Ez nem válasz, csak a cikkre született reakció, néhány gondolat. Szerettem volna, ha az Index ezt is leközli, ám ezt a kérést elutasították.

Dr. Kürti Katalin gyermekorvos – homeopata,
a „Kötelező helyett választható" mozgalom egyik koordinátora,
a „Beszélgessünk az oltásokról" fórum egyik szervezője.

Hozzászólások  
+3 #225 Aczél Gergő 2018-03-02 21:31
Kedves Kiss Sándor!
Az 1995-ös Cutter incidensre hivatkozva én a gyermekbénulás elleni vakcináció kapcsán is racionálisnak tartom az óvatosságot. A gyógyszergyártók és az egész rendszer sokkal szigorúbb ellenőrzését, kontrollálását.

Illetve az IPV oltás hazánkban a kötelező oltási rend része, fontosnak tartom azon tény hangsúlyozását, hogy az IPV vakcina nem akadályozza meg a polio vírus terjedését. Mivel a lakosság (akár erőszakos) átoltása nem védi meg az oltatlanokat, így az átoltottság nem társadalmi érdek, nem közérdek. Egyértelmű, hogy mindenkit megóvnánk a gyermekparalízis okozta bénulástól (ahogyan a non polio petyhüdt bénulástól is) de ennek módja nem a hazai, kötelezésen alapuló oltási gyakorlat.
+3 #224 Kiss Sándor 2018-02-17 19:28
Mint laikus szólok, ha szabad! Vannak oltások, amitől nem idegenkedek, pl a gyermekparalízis....! Ez KELL! Nem tudom azonban,vizsgálták-e hogy pl az újszülött megkapja az első védőoltásokat, utána kijön mondjuk a diabetes 1.!!!??? Vagy előtte is megvolt: akkor miért nem szólnak?
Vagy: rádió naponta szórja: jön az influenza,-irány a védőoltás! Miért nem mondja és miért NEM AZ A GYAKORLAT, hogy az erős immunrendszerű "egyedek"ne féljenek? !?! És hogy lehet erős az immunrendszered? Miért mondja súgva a családorvosom: felírok magának 500 mg C vitamint?
Vagy nem olcsóbb és rizikó mentesebb a prevenció?
+1 #223 Krisztina Bodó 2017-03-02 09:45
Kedves Stingo, küldtem mailt (csekkold a spam-et is kérlek)
más: írjátok alá!
petitions.whitehouse.gov/.../. ..
+1 #222 stingo 2017-03-02 07:32
Kedes Kristina!
Ha még olvasol, felvehetném veled privátban a kapcsolatot?
e-mailem:
Köszönöm! :)
+1 #221 Sz.Klári 2017-02-14 09:37
Szomorúan olvastam egy kisfiú kálváriáját, aki a BCG oltás miatt lett beteg. ( nlcafe.hu/.../... ) . A kisfiú, több mint egy évnyi küzdelem után, pár órája az angyalok országába költözött. Nyugodjék békében!
+1 #220 aunhayalgo 2017-01-30 14:03
Köszönöm a választ! :)
Sejtettem, hogy nem működik, ugyanis írtam oda, de nem érkezett válasz. Akkor honnan kaphatnék egy e-mail címet?
+2 #219 Krisztina Bodó 2017-01-17 07:55
Kedves Lajos, kérlek add meg az emilcímemet az azt kérőknek. Az oltáskérdés jelenleg kapacitás miatt nem biztos, hogy működik. mercy.
+2 #218 aunhayalgo 2017-01-13 16:06
Kedves Kristina!

Llátom régebbiek a hozzászólások, de ez az e-mail cím még működik?
+4 #217 kristina 2014-10-05 18:53
Kedves olvasó,
kérlek feltétlen irj egy emilt nekem az -ra, ui helyiek vagyunk :-) Ne aggódj bünti miatt amennyiben fellebbezel stb biróságra is jársz (helyes kis életmódváltás ez is - cirka 2 é a kezdetektől) - nem szabhatnak ki büntetést, amig az ügy tart, az meg strasbourgig is elhúzódhat.
Nem vagyok az oltások ellen de az ésszerűtlen kötelező oltás-sokk ellen igen. A szülő eldöntii, az orvos szabadon elmondhatja a véleményét, a gyerek meg valóban egészséges marad... ennyi a célom.
Jogilag tudunk felajánlani olyan képiseletet aki a szülők válláról leveszi a terhet (némiképp), itt a környéken pedig már (:-) a gyermekvédelmisek és az antsz-es dolgozók (figyelem nem a rabszolgák hanem az emberek) sem annyira észtveszejtően gázok. Tájékozottak. Csak annyi kell, minden szülő, aki kétséget érez, felálljon határozottan, tájékoztassa a védelmére szánt szolgáltatókat és egyértelműen kiálljon a véleménye mellett.
Részemről inkább ez a per stb mint egy beteg gyermek. Sőt 3.
:-)
nekem már a 2 éves "oltástagadó terrorista múltammal" ennyire egyszerű.
S mi a vicces? az oltásokat csak mindaddig tagadtam meg lelkiismereti alapon, amig nem válaszolnak megnyugtatóan szülői aggodalmaimra....
közöm nincs hozzá hogy nem tudnak álaszolni (nemcsak magyar de világszinten sem).
akkor ne kötelezzenek!!!!
szeretettel, k.
+1 #216 Icus 2014-10-04 18:56
Isten áldjon meg.
+2 #215 csak egy olvasó 2014-10-04 11:48
Most olvastam az olvasók írták rovatban Pintérné Baksa Zsuzsanna kálváriáját és megkönnyeztem. :-( Nem tudtam írni az ő cikke alá, ezért írok ide. Ő azon a településen él, ahol én, így már értem, miért ennyire lelketlen a védőnő és a gyerekorvos, miért csapott be engem is. Szégyelljék magukat, csak ezt mondhatom! Hihetetlen, hogy semmit sem lehet tenni az ilyenek ellen! Zsuzsának ezúton is kitartást kívánok, sajnos másban nem tudok neki segíteni, ő már mindent megtett, amit lehetett. Nincs egyedül ezzel a helyzettel, van még a településünkön egy kislány, az édesanyja nevét szándékosan nem írom le jogi okokból, de az ő kislánya is furcsa izombetegségben szenved, a kislány 4-5 éves körül van. Az unokahúgom pedig az állandóan betegeskedő és az óvodából folyton hiányzók táborát erősíti. Amikor én még ekkora gyerek voltam, ez a 70-es években volt, nem volt ennyi betegség, nem emlékszem nagy hiányzásokra az iskolából, óvodából. Kivéve a bárányhimlő járványt, ami lement, ekkor nem mentünk, de pl. mumpsz alig fordult elő a környezetemben.
+2 #214 csak egy olvasó 2014-10-03 21:13
Kedves Kristina!
Először is felajánlhatom, hogy inkább tegeződjünk? :-)
A te kálváriád az nagyon kemény, szívből kívánom, hogy a gyerekeid teljesen egészségesek legyenek, mire felnőnek! Az én kislányom a 2 hónapos oltás után szerencsére még csak lázas sem lett, egy kis hőemelkedés volt és minimális nyűgösség. A második sorozat után jöttek, amiket megírtam. Mára már jobb a helyzet, már nem szörcsög annyira, de azt vettem észre, nagyon nyeldekel és nehezen eszik, estére nyűgös lesz. Mivel elkezdődött a fogzás is már egy ideje, nyilván ezek is okozzák a problémákat, fájhat az ínye, ezért eszik nehezen és nagyon nyáladzik+bukós, ettől nyeldekelhet.
Ami az összes oltás visszautasítását illeti, bár jó lenne, de nem érzek magamban annyi erőt, hogy végigvigyem ezt a procedúrát. A kiszabandó büntetést, amit kapnánk emiatt, nem tudom kifizetni. Darázsfészek ez a téma, nem hiszem, hogy ez a közeljövőben enyhülni fog. Sajnos hamarosan a HPV vakcinát is kötelezővé fogják tenni, hiszen nem véletlenül lett ingyenes már, így kezdődött a Prevenar is. Aztán ki tudja, még mit vesznek be mellé. Mindezt az adófizetők pénzéből finanszírozzák, hogy a gyógyszergyárak gazdagodjanak, a megbetegített emberektől pedig extra pénzt húzzanak le. A védőoltások eredeti célja már rég a múlté.
Viszont valóban vannak olyan gyermekorvosok, akik nem elvakult oltáspártiak, hanem kinyitják a szemüket és maguk is látják, hogy mennyi beteg gyerek volt a Prevenar előtt (egy nyugdíj előtt álló orvos elmondása szerint a saját unokájának nem adta be és hallgatólagosan nem is javasolta senkinek, míg nem volt, összesen 3 agyhártya gyulladásos esete volt a praxisában, ami több évtizedes praxist jelent. Egy ilyen ellen minek kötelező oltás? Ellenben egyre több olyan betegség üti fel a fejét, ami az így "erőre kapott" Streptococcus félék előretörése okoz. Olyan Streptococcusoké, amik eddig csak a baktériumflóránk része volt és gond nélkül elélt a többi mikroorganizmus mellett. Majd kitalálják, hogy lesz 20 féle komponensű Prenevar? Aztán 30 féle? Mindig lesz másik kórokozó, ami ezek helyett a színre tör és közben a mi saját immunrendszerünk megszűnik önállóan működni.
Számtalan kórokozó van, nem lehet minden ellen oltani és nem is szükséges. Vajon mikor térnek észhez az elvakult oltáspártiak? Hihetetlen, hogy az emberek nagyobbik része feltétel nélkül hisz mindenben, amit az orvos mond neki. De az is igaz, hogy egyszerűbb a felelősséget áthárítani másra, ha baj van, mindenki hibás lehessen, csak maga a szülő nem, de könyörgöm, ki fogja gondját viselni a beteg gyermeknek? A szülő! Az állam meg kártérítést fizet? Csak győzzük kivárni... Ha demokrácia lenne, talán volna esély, de így...
Kívánom, hogy az Egyesület munkássága minél több emberhez eljusson és tanuljanak meg az emberek saját magukért is felelősséget vállalni, tanuljanak meg kritikusan gondolkodni! Az egészségünk a mi érdekünk, senki nem adja ezt meg helyettünk. Bár kényelmesebb gondolkodás helyett bevenni a "nagy testvér" minden demagógját.
+2 #213 kristina 2014-10-03 06:43
KEDVES olvasó,
őszintén együtt érzek önnel a kálváriájában. Mi még csak 5 komponenses oltást kaptunk, rögtön a 2 hónapos után éjszakára a gyermek fuldokolni kezdett a takonytól. Ülve aludtam vele, a gyógyszereiit kihányta, az orvos nem emlitette egy szóval sem az oltásra adhatott érzékenységi reakcióktól szenved a babánk... mikor már szédültem a fáradtságtól mert hetekig ölben volt a kicsi, aludni nem tudott csak az ölemben függőlegesben (az oltássor folytatódott) angel care-t szereztünk... orditott a gép, folyamatosan orditott...a gyerek fuldoklott, a saját váladékát hányta ki..bukott... ha érzékenységről van szó (pl tetanus toxoid ok-okozatban áll a Guillain Barre szindrómával, amely egy bénulás... ha az agyban kötött ki a nehézfém hatáserősitő ott ióriási bajokat csinál...ha a bélflórát nyomta ki...ha az immunrendszert zavarta meg akkor.... .hihetetlen sokrétű. A gyermeket -ha tovább engedi hogy oltsák, bármivel, egyre nagyobb eséllyel egyre súlyosabb problémáik lesznek. Lehete egyedi elbirálást kérni és húzni halasztani az oltatást (dokitól függ) amig megerősödik a baba... talán... egy éves kora után de legjobb lenne 3 éves kor után és egykomponenses oltásokkal megvédeni- csak hazánkban nincs körültekintés, törvényi szigorral (orvosaink is rettegnek tőle) halálba oltják a gyermeket nyugodt szívvel aztán letagadják és azt állitják ez amúgy is megtörtént volna... nézze énnálam bekapcsolt a vészcsengő. 3 oltáskárosodott gyermekem van, akiket sikerült alternativ gyógymódokkal kihozni a sokrétű problémákból..., biróságon vagyok és nEM oltatok, választom a természetes ésszerű egészségvédelmet. Strasbourgba is elmegyek. Bármiben tudok, segítek, van egy önszerveződő szülői kör, emilcímünk: - szakmailag és jogilag is segitünk saját felelős döntését meghozni illetve végigtámogatjuk az úton, amelyet jár: ha olt, oltásjkivezetéssel és testi szintű immunnutrició (táplálkozással) tudjuk felkésziteni a szervezetet a kihivásra (szeml-életmód), vagy ha ön is úgy itéli meg mint mi sokan, legjobb ha be sem adják az oltást (az egészségvédelem nem egyenlő az oltásokkal),ebben a jogi és kegyetlenül hatalmaskodó fenyegetettségben is adunk támpontokat merre, hogyan... mindenesetre egy tanulmányra felhivom figyelmét, melynek röviditett változatát emilben le tudom küldeni, de ha átküzdi magát a lengyel orvostudiományi egyetem szakorvosainak komplex szakirodalmat átfogó tanulmányán (20 oldal)- pontosan meg fogja érteni mi történhet a kisbabával éppen most. Amennyit tudunk, ésmennyit még nem (ahogy a szakma is követeli a válaszokat végre)...A szakma mellettünk áll, megmutathatja doktornőjének is. Etikailag inkább nem oltannának semmint megkockáztassunk A súlyos, lehetséges mellékhatásokat... ebben a teljes sejtes szamárköhögés oltás és hg-osak is vannak tárgyalva, (A MULTIKOMPONENSES AZONBAN ITTHON IS MULTIKOMOPONENSES) nos a sejtmentesről pERT. van fent a nebáncson cikk (nem biztos a hatás) az aluminium, formaldehid, neomicin ill glutaraldehid a pentaximban (amit köteleznek) akutan allergén és toxikus anyagok lehetnek a babára nézve (javalsom kérdezze meg orvosát, milyen módon lehet előre kiszűrni ezen anyagokra érzékeny e a gyermek (NINCS ilyen módszer)...ahogy Icus emlitette keresse meg a gyógyszertájékoztatót, a pneumo-t felejtse el (nálunk multirezisztens strepto-t mutattak ki, se oltás se gyógyszer nincs rá... 2006ban már!!!!! - és a pentaxim a kérdéses egyáltalán azt megkockáztatja e... im a szakma, orvostud. egyetem -amit lehet tudni a vakcinák hatásairól (és mennyit nem...) valaszthato-oltas.hu/.../...
szeretettel
+2 #212 csak egy olvasó 2014-10-02 20:08
Szeretnék megosztani egy cikket, ami ma került a látókörömbe, szintén érdekes lehet:
www.tenyek-tevhitek.hu/.../
+1 #211 csak egy olvasó 2014-10-02 19:39
Ismételten köszönöm a válaszokat!
Tovább olvastam a dolgokat és úgy vélem, a DiPerTe egyik összetevője okozhatta a kislányom erős sírását és a hörgést, szörcsögést, ami még mindig tart. Remélem, ez hamarosan elmúlik, elég ijesztő. Amúgy sajnos elég bukós, ha ez a nehézlégzés párosul egy bukással, mikor aludni teszem le.... Szerencsére van légzésfigyelőnk, remélem, nem jelez be soha.

Végeztem egy kis nyomozást a pneumococcus beadásával kapcsolatban. Sokan szintén meg lettek tévesztve a kötelezőség szöveggel, sokan szintén kérdés nélkül megkapták, de nem bánták, mások azonban nem akarták beadatni, pedig szinte kényszerítették őket. Sok védőnő és orvos elég jól ért a pszichológiai ráhatáshoz. Ha igaz, hogy 98% az oltottság a szabadon választhatóság mellett is, akkor az nagyrészt a kérdezés nélküli "mellékesen" beadott oltások miatt van, de a kép elég árnyalt ez ügyben. Nekem azért sántít ez a 98%...

Hamarosan eljön a 4. hónapos kötelező oltássorozat ideje, ígérem, megírom, mire mentem az "ellenállásommal" pneumococcus ügyben.
+1 #210 Icus 2014-10-02 16:29
Kedves Olvasó,

Nem tudod, melyik oltás válthatta ki. Olvasd el kérlek a betegtájékoztatókat is. Interneten rátalálsz, de megküldöm Neked szívesen, ha úgy gondolod és írsz ().

Icus
+2 #209 B. Lajos 2014-10-02 07:15
Kedves Olvasó!

Az újraoltásokat azért adják, hogy erősebb immunválasz generáljanak, vagy épp felfrissítsék a már gyengülő ellenanyagszintet (az első oltás által létrejöttet). A korai csecsemő- és gyermekkori oltások esetében is ez a helyzet. Ebben az időszakban nehezebben jön létre az elvárt immunválasz és ha létre (is) jön hamar tova is vész, ugyanis ebben az életkorban még nem az efféle ellenanyaggyártásra van programozva a szervezetünk. Jó esetben az anya nyújt védelmet a csecsemője számára az által, hogy minél tovább szoptatja (amin az anya átesett az ellen némiképp védet a csecsemő is). Szoptatós gyerkőcöknél az oltások általi immunválasz is nehezebben jön létre, pont az erősebb védekezőreflex miatt. Az ismétlések elhagyása semmilyen mellékhatással nem járhat. A pneumococcus esetében friss adatokat nem tudok, de egy régebbi védettséget mutató táblázaton, a két éves korban adott oltás után 5-8 év védettségi adatot adtak meg. A korábban adott oltások esetében ennél kevesebbről kell beszélni (a fent említett okok miatt). ... A pneumoccus esetében a kérdés csak az, hogy mitől véd?!? Ez az időleges „védelem" mi mindenek adhat teret, ... erről senki nem beszél?! Lásd „Mi a normál flóra?" írásunkat! nebancs.hu/.../...
+2 #208 csak egy olvasó 2014-10-01 20:34
Kedves Icus és Lajos!
Nagyon köszönöm a gyors tájékoztatást! Elolvastam sok mindent, máshol is, amit csak felleltem. Teljesen nem vagyok nyugodt azért. Nem tudom, hogy a már beadott egy oltás, ha nem követi a másik kettő, nem okoz-e bajt, mert félbeszakadt, de mivel én azt sem akartam volna beadatni, folytatni sem akarom. Nagyon elkeserítőnek találom, hogy a gyerekorvos ezt meg merte tenni, csak bízom benne, hogy nem a rosszindulat vezérelte, egy 70+ orvosnőről van szó, aki már az én gyerekorvosom is volt. Visszacsinálni már nem tudom, jogilag sem léphetek fel ellenük, csak szóvá tenni tudom. Akkor sem lesz belőle semmi, elnézést sem fognak kérni, max kioktatnak. Kis település ez, ahol nem szokás "beszólni". Eddig BÁRMIT is mondtam ennek a gyerekorvosnak, hogy ez, meg az a gondom, kérdésem a gyermekemmel kapcsolatban, azt a választ kaptam, hogy ez nem baj, az nem baj, majd kinövi, a sírások pedig nem 1-2 nappal, hanem egy héttel később jöttek elő. Úgy tudom, senki nem ellenőrzi az OKNE dolgokat, ezt nem veszik komolyan, meg csak egy-két nappal az oltás utáni dolgokat jegyzik fel, ha feljegyzik egyáltalán. A gyermekem egyébként azóta is fura hörgő hangokat ad ki, olyan, mintha náthás lenne. Nem tőlem kapta el, nekem nem volt bajom. Azért 6 féle oltást beadni egy kis 3 hónapos csecsemőnek, aki már elkezdett fogzani, ami némi immunrendszer gyengüléssel is jár, nagyon durva szerintem. Ebből egyet jogom lett volna elutasítani, mégis kijátszottak.
Olvastam, hogy mit írtak vissza a feljelentésről a nem engedélyezett oltás ellen. Ez is csak azt erősíti bennem, hogy nekünk nincsenek jogaink. Amikor várandós voltam a gyermekemmel, tulajdonképpen szinte rám kényszerítették a chorionboholy mintavételt a korom miatt, közben olyan lapot írattak velem alá, hogy visszautasíthatom a beavatkozást, de ha így teszek és beteg gyerekem születik, ami miatt a TB-nek plusz költségei lesznek, azt rám terhelhetik. Azt hittem, rosszul látok. Amúgy a mintavétel vetélési kockázata kb. azonos volt, mint maga a statisztikai %, hogy a gyermekem beteg lehet.
Elnézést az off-ért, de csak összehasonlításként írtam, mi a helyzet az egészségügyben, ha jogokról van szó.
De visszatérve az eredeti témára, megpróbálom "összeveszés" nélkül, higgadtan az orvos tudomására hozni, hogy nem kívánom beoltani a babámat pneumococcus ellen a továbbiakban, élve a választási jogommal, egyúttal megemlítem nekik, ők milyen hiányosságot tettek az előző alkalommal, mivel nem írtam alá az ilyenkor aláírandó beleegyező nyilatkozatot.
+3 #207 Icus 2014-09-30 20:47
Kedves Olvasó!

A tartós, vigasztalhatatlan sírás oltás következtében lép fel. Bejelentendő esemény (okne). Az oltás megismétlése nem javasolt, kerülendő azokban esetekben (is), amikor a gyermeknél, az oltás következtében mellékhatás, szövődmény lépett fel. Az előzőleg fellépő tüneteket az ismételt oltás újra előidézheti, felerősíti. Mielőtt döntést hozol gyermeked további oltását illetően, olvasd el a betegtájékoztatókat. Olvass utána kérlek, hogy mit jelent az oltás következtében fellépő tartós, vigasztalhatatlan, úgynevezett fejhangú sírás. (A Védőoltások pro és kontra c. könyvben írnak róla. Tanulmányok, megfigyelések vannak erre vonatkozóan.) Olvass el kérlek esettörténeteket, amelyeket hasonló helyzetben lévő szülők osztottak meg gyermekükről (javaslat: ezen az oldalon, a Tanulmányok c. rovatban: A meggyőzhetetlen anyuka c. cikk egy hasonló eset).
Helyes és felelős döntést kellő ismeret és információ birtokában tudsz meghozni. Félelemből, az idő "sürgetéséből", mások elvárásaiból nem.

Igyekeztem nagyon objektív lenni.

Szeretettel:
Icus
+1 #206 B. Lajos 2014-09-30 20:35
T. T.imea (olvasó)!

A témában futottunk pár kört, különböző hangvételű írásokkal. Javasolnám, a honlapunkon fellelhető cikkeket végigfutni, hátha segít a döntésben!
nebancs.hu/.../...nebancs.hu/.../...nebancs.hu/.../...nebancs.hu/.../...