Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független szervezet!

Oldalainkat 242 vendég és 0 tag böngészi

Legyen választható a kötelező!
 • Természetes és mesterséges immunizálás

  Ahhoz, hogy az ember az oltások hatásait megértse, legalább részben meg kell ismerkednie azzal a tudással, amelyet az immunológiai kutatások eredményei közvetítenek ezekről a folyamtatokról.

  Bővebben
 • Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  ... „Az M-M-RvaxPro oltás nem etikus módon készült: kikísérletezése és létrehozása során abortusz során életét vesztett magzatok sejtjeit használták fel." ...

  Bővebben
 • Mi a normál flóra?

  Tudj meg többet a bennünk élő mikroorganizmusokról!

  Kikkel vagy mikkel osztozunk a testünkön?
  Mi jelenti a valós veszélyt és mikor? ...
  Bővebben
 • Olvasóink írták

  Olvasóink írták

  Ismerd meg mások oltástörténeteit!
  Küldd el a sajátodat!

  Bővebben
 • Könyvajánló – VPK
  „E könyv nem hiányozhat egyetlen hazai szülő és szakember könyvespolcáról sem!”

  Mielőtt döntene, TÁJÉKOZÓDJON!

  Bővebben

Olvasóink írták

Hozzájárulási nyilatkozat megtagadása

„...burkolt jelzést érzek a hozzájárulás megkérésében arra, hogy az oltásnak veszélyei, szövődményei vannak, melyekért a felelősségvállalást a szülőkre/nevelőkre/gyámokra hárítja az oltást elrendelő törvényhozó."

A következő levelet „Gy"-től kaptuk 2013 áprilisában. Kérésére a neveket kezdőbetűvel helyettesítettük, illetve kipontoztuk.

Unokám gyámjaként a következő levelet küldöm be az oltás napján az iskolaorvosnak. Szűkös időm miatt nem volt még módom utánanézni annak, hogy volt-e már valakinek hasonló válasza arra a formanyomtatványra, melyen közlik az oltás időpontját, az oltóanyag nevét és kérik a hozzájárulást az oltás beadásához.

Tisztelt Doktornő!

„L" tanuló szülői jogkörrel rendelkező gyámja vagyok. Kézhez kaptam a Hepatitis B elleni védőoltás beadásához szükséges hozzájárulási nyilatkozatot, melynek aláírását erkölcsi aggályaim miatt nem vállalhatom.

Hangsúlyozva, hogy minden tiszteletem azoké az orvosoké, egészségügyi dolgozóké, akik embertársaik, különösen a gyerekek egészsége érdekében tevékenykednek, kérem, hogy levelemet ne az Ön személye elleni támadásként értelmezze!.

„L" a tavalyi évben megkapta hozzájárulásommal a Hepatitis B első oltását. Ezek után a gyermek napokon át fejfájással, szédüléssel, hányingerrel küzdött. Annak a gyereknek voltak ilyen panaszai, aki egyébként makkegészségesnek mondható, aki egészségesen élte túl azokat a napokat is a közelmúltban, amikor iskolatársak tömegei betegedtek meg.

Tudomásom szerint a Hepatitis B oltás a kötelezően beadandó oltások közé tartozik. Ha kötelezően beadandó oltásról van szó, akkor burkolt jelzést érzek a hozzájárulás megkérésében arra, hogy az oltásnak veszélyei, szövődményei vannak, melyekért a felelősségvállalást a szülőkre/nevelőkre/gyámokra hárítja az oltást elrendelő törvényhozó.

Törvénytisztelő polgár vagyok, így természetesen az oltást nem tagadom meg, ám hozzájárulásomat sem adom az oltás elvégzéséhez, mert erre viszont törvény nem kötelez! Sem az oltást elrendelő törvényhozóktól, sem az oltást beadó szakembertől nem vállalom át az oltás által kiváltott esetleges mellékhatás következtében kialakuló egészségkárosodásért a felelősséget.

A felelősségem, mint nevelő felelőssége többek közt személyi higiénia megtanítására, betartatására, a gyermek immunrendszerének megfelelő állapotban tartására kötelez. Nem vállalom fel, hogy egy esetleges, későbbi, oltás következményként jelentkező egészségkárosodás miatt „L"-től én kapjam azt a vádat, hogy a beleegyezésemmel oltották be.

Tisztelettel kérem, hogy a kötelezően beadandó oltást az az egészségügyi szakember adja be a gyermeknek, aki írásban vállalja az esetleges negatív következményekért a felelősséget!

Dátum, aláírás."

Utóirat:
„L" nem kapta meg az oltást. Elmondása szerint sokan lettek rosszul, volt, aki 3 napig nem ment iskolába. Egyik társukat egész délelőtt fektették az iskolai rendelőben.
Az iskolaorvostól ajánlott levélben kaptam választ. A levél tartalma az volt, hogy a megyei védőoltási tanácsadó szolgálat főorvosával történt konzultáció alapján az oltás beadásáért (szakszerűség, stb.) az oltóorvos vállal felelősséget, a szövődményekért pedig az állam. (Hát ha ennyien vállalják a felelősséget, miért nekem kell aláírni???) Amennyiben ezután sem járulok hozzá a beadáshoz, elindítják az ÁNTSZ-nél a hivatalos eljárást.

A Nebáncsvirág Egyesület megjegyzése: Valójában „hozzájárulási nyilatkozat" aláírását kötelező oltások esetében nem szokták kérni. Az általános gyakorlat szerint csak egy tájékoztató nyomtatványt íratnak alá a szülőkkel, akik így csupán azt jelzik, hogy tudomásul vették a nyomtatványban foglalt információkat és az oltásra kijelölt időpontot.