Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független szervezet!

Oldalainkat 135 vendég és 0 tag böngészi

Legyen választható a kötelező!
 • Természetes és mesterséges immunizálás

  Ahhoz, hogy az ember az oltások hatásait megértse, legalább részben meg kell ismerkednie azzal a tudással, amelyet az immunológiai kutatások eredményei közvetítenek ezekről a folyamtatokról.

  Bővebben
 • Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

  ... „Az M-M-RvaxPro oltás nem etikus módon készült: kikísérletezése és létrehozása során abortusz során életét vesztett magzatok sejtjeit használták fel." ...

  Bővebben
 • Mi a normál flóra?

  Tudj meg többet a bennünk élő mikroorganizmusokról!

  Kikkel vagy mikkel osztozunk a testünkön?
  Mi jelenti a valós veszélyt és mikor? ...
  Bővebben
 • Olvasóink írták

  Olvasóink írták

  Ismerd meg mások oltástörténeteit!
  Küldd el a sajátodat!

  Bővebben
 • Könyvajánló – VPK
  „E könyv nem hiányozhat egyetlen hazai szülő és szakember könyvespolcáról sem!”

  Mielőtt döntene, TÁJÉKOZÓDJON!

  Bővebben

Múltidéző

Jeanne Bendick: Kellemes kanyarót!

„Ha egyszer átestél rajta, majdnem biztos, hogy nem kapod meg többé. Ezért hát kellemes kanyarót, vidám mumpszot és boldog bárányhimlőt, és nevetve fogadd, bármi történjék veled!"

Az amerikai írónő és illusztrátor, Jeanne Bendick ezzel a kötettel az egészségügyi gyermekkönyvek ősét alkotta meg. Abban az időben (1962), amikor Magyarországon még nem létezett oltás sem kanyaró, sem mumpsz, sem bárányhimlő ellen.

Kanyaró ellen 1968 óta, mumpsz ellen 1991 óta oltanak Magyarországon, a bárányhimlő elleni oltás pedig 1998 óta választható.

A kis beteget nem csak alapvető információval látta el ezekről a kórokról (és a csonttörésről, nátháról, egyéb nyavalyákról), de négy róluk szóló humoros mesével és számtalan versikével is szórakoztatott, illetve ötleteket adott a kényszerpihenő tartalmas eltöltéséhez.

Nézzük a négy mesét röviden:

Az első történetben a rövidlátó jeges ember tévedésből leveszi az ajtóról a „Vesztegzár: kanyaró!" feliratú cédulát, ezért rövidesen a fél város Alizkáéknál ragad (beleértve a kéményen át érkező Télapót is). Sebaj, nagy vidámságban töltik együtt a karácsonyt.

A „Lajos lovag leckéje" című mesében az öntelt címszereplő elnyeri ugyan párviadalban a szép királylány kezét, mégis pórul jár, mert nem tudja diadalmasan felfedni kilétét: a mumpsz miatt a fejére szorul a sisak.

A bárányhimlős mesében Borka, a boszorkány mindenféle himlőt talál fel a maga szórakoztatására: pirulós himlőt, százszorszéphimlőt, díványpárnahimlőt, eperlekvárhimlőt és ködelőttem-ködutánam himlőt, majd meg is tréfál velük egy tanévkezdő iskolát.

Végül az utolsó történet főhőse, Korallág, a hableány, attól lesz náthás, hogy néhány percre szárazra kerül az uszonya...

A „Kellemes kanyarót!" című könyv még elcsíphető itt-ott antikváriumokban. Ha sikerül ráakadnunk, elmélázhatunk, hogy volt idő, amikor ezek a betegségek még nem voltak félelmetesek. Mert tévedés ne essék: ez nem fekete humor! Bendick nem a halállal vagy megnyomorító betegségekkel kapcsolatban viccelődött. Aki élt már akkor, emlékezzen vissza: abban az időben még a kanyaró átvészelése is (a mumpszról és a bárányhimlőről nem is beszélve) banális probléma volt.

Ötven év alatt persze sok minden változott a világban. Elfelejtettünk ilyen kiegyensúlyozottak és derűsek lenni, körülöttünk a világ pedig (beleértve a sok betegséget is) már rég nem ilyen kiszámítható...

Hozzászólások  
+2 #3 Noah 2014-06-20 07:17
Tényleg, ti már hallottatok olyan autista gyermekről, aki oltatlan?
+1 #2 Guest 2014-06-17 23:40
+9 #1 kristina 2014-04-05 08:44
Köszönjük!
Kár hogy a rendszer minden szinten csak félelemkeltéssel manipulálja az emberi tudatot. Szerencse hogy egyre többen emelkednek szabadon az értelem irányába. Még orvosok is .-)