Egyesületünk politikától és vallási hovatartozástól független szervezet!

Oldalainkat 182 vendég és 0 tag böngészi

Legyen választható a kötelező!
  • Természetes és mesterséges immunizálás

    Ahhoz, hogy az ember az oltások hatásait megértse, legalább részben meg kell ismerkednie azzal a tudással, amelyet az immunológiai kutatások eredményei közvetítenek ezekről a folyamtatokról.

    Bővebben
  • Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

    Aláírásgyűjtéssel összefogás az etikus oltásokért

    ... „Az M-M-RvaxPro oltás nem etikus módon készült: kikísérletezése és létrehozása során abortusz során életét vesztett magzatok sejtjeit használták fel." ...

    Bővebben
  • Mi a normál flóra?

    Tudj meg többet a bennünk élő mikroorganizmusokról!

    Kikkel vagy mikkel osztozunk a testünkön?
    Mi jelenti a valós veszélyt és mikor? ...
    Bővebben
  • Olvasóink írták

    Olvasóink írták

    Ismerd meg mások oltástörténeteit!
    Küldd el a sajátodat!

    Bővebben
  • Könyvajánló – VPK
    „E könyv nem hiányozhat egyetlen hazai szülő és szakember könyvespolcáról sem!”

    Mielőtt döntene, TÁJÉKOZÓDJON!

    Bővebben

Blog

Aláírásgyűjtés az etikus oltásokért

Írjuk alá! ... Valójában mit is írunk alá?

A CitizenGO az etikus oltások alkalmazásáért indított petíciót. (Etikátlan egy oltás, ha az oltóanyag előállítása során elölt emberi magzatokból származó sejtkultúrát használnak fel.)

2018. február 13-án kaptam egy körlevelet, melyben angol nyelven az „Etikus oltásokért” gyűjtöttek aláírásokat. A kezdeményező a CitizenGO nemzetközi csapata volt. Bevallom őszintén, egy kicsit hihetetlennek tűnt számomra az, hogy egy ilyen népszerű szervezet ilyen kényes témához nyúlt. Zárt körben a témát néhány levélváltással ki is tárgyaltuk. Kíváncsiak voltunk, hogy a magyar Zaymus Eszter nevével fémjelzett CitizenGO vajon felvállalja-e a témát. Akkor úgy ítéltem meg, hogy ennek minimális az esélye. S megtörtént a csoda, néhány nap múlva jött a magyar petíció is. Bevallom őszintén kellemeset csalódtam és egyben örültem is. Gondoltam „no, valami csak beindult”... Aztán ahogy teltek az órák – napi ténykedés, stb. – járt az agyam. Elő-előtört belőlem a gondolat, hogy itt valami nem stimmel. – „Kijózanító órák.” – Aztán elolvastam még egyszer, alaposabban az egészet. A kezdeti öröm lelankadt. Az első mondatanban ugyanis ott volt a kisördög (a többit ismertem, hisz anno mi tártuk a hazai közvélemény elé a témát): „Petíciónkat az MSD Vaccins gyógyszeripari vállalatnak címezzük." Ki ez az MSD Vaccins? Hát jött a Google, s lám! Ez egy franciaországi gyógyszergyártó nagyvállalat. – Ismét gondolkozás... – Mit is írok én alá? Azt, hogy ez a vállalat változtasson meg egy terméket, amivel eddig (vélelmezhetőleg) eurómilliárdokat keresett.

Mitől etikátlan egy oltás?
Attól. hogy készítése során humán-diploid sejtvonalakat használnak, melyeket a betegtájékoztatóban kódnevekkel illetnek. Az oltóanyagok dokumentációiban WI-38, illetve a MRC-5 néven találjuk meg őket. A hazai orvosok számára évtizedekig ismeretlen, vagy épp tagadott eleme volt ez az oltásoknak. Ennek oka az informálatlanságból fakadt – egyszerűen nem tudták, mi van az oltóanyagban (sokan még ma sem tudják). Az ilyen oltásokat egy 2005-ben született vatikáni állásfoglalás után nevezik etikátlannak. Magyarországon három oltás érintett a témában: a kötelező MMR, a bárányhimlő elleni és a Hepatitisz-A.
Minden egyéb módon előállított oltás etikusnak minősül, amit állati szöveteken, tápoldatokban, vagy – a legújabb oltásokban – géntechnológia segítségével állítanak elő. Sokak szerint ezek az oltások sem etikusabbak az emberi szöveteket használóknál, mivel lényegesen több veszélyforrást is hordozhatnak. Itt elsősorban azokra a „balesetekre"/betegségekre gondolok, melyeket igazoltan vagy feltételezhetően az oltóanyagok közvetítésével kerülhettek az emberekbe. Ilyen például az SV40, vagy épp a HIV vírusa, mely lényegi eltérést nem mutat a majmokban található SIV vírusától. A különbség csak az elnevezések kezdőbetűiben van (HIV: H=human=ember | SIV: S=simian=majom). A 60-as évek végétől kezdtek el afrikai zöld majmok szerveit használni oltóanyaggyártásra. Következésképpen az összefüggés több, mint valószínű. Mára általános lett a csirkeembrió és a különböző állati fehérjék felhasználása is. Sokan tartják etikátlannak a különböző toxikus anyagok jelenlétét is, gondolva itt a higany és alumínium vegyületekre. Innentől kezdve azt, hogy mit tekintünk etikusnak, rendkívül nehéz megítélni. Ebben a kavalkádban próbált meg rendet rakni a Vatikán állásfoglalása, mely a katolikus hívőknek ad iránymutatást.

Hát én első körben nem így fogalmaztam volna meg a bajokat (mindannyian mások vagyunk). Például így: Azonnali hatállyal tegyük választhatóvá ezt az etikailag kifogásolható oltást. Ugyanis amíg itt évekig tologatják a témát, a „méltánytalan” helyzet nem fog egyhamar megszűnni. A lényeg pedig ezen van. – Csak halkan jegyzem meg, hogy az MMR oltást 1992-ben vezették be. Tehát ez a méltánytalan helyzet azóta áll fenn. Hogyhogy nem jutott ezidáig eszébe ez egyik illetékes szakembernek sem? – A kérdés több, mint időszerű! – Úgy, hogy az illetékesek ezidáig képtelenek voltak etikai súlypontjait meglátni ennek a témának. – Lehet, hogy elsőre drasztikusnak és szélsőségesnek hangzik a kijelentés, de gondoljuk csak végig. Nem állunk messze az igazságtól, ha az újkori kannibalizmusról beszélünk. – Pedig az elmúlt időszakban több esetről is tudunk, ahol az ÁNTSZ eljárások középpontjában az etikailag kifogásolható oltások álltak (MMR). Tehát nem mondhatja senki sem azt, hogy „mi nem tudtunk erről a problémáról”.
Hol vannak ezek a súlyponti kérdések? Például:

  • Mennyire súlyos a kivédeni szánt betegség?
  • Milyen egészségügyi előnyöket, kockázatokat jelent rövid, közép és hosszú távon maga a betegség, illetve az oltás?
  • Mennyire jelent fenntartható megoldást az oltás?
  • Mik a történelmi tapasztalataink a betegséggel kapcsolatosan?
  • Létezik-e alternatív, humánusabb megoldás, és azt mennyire lehet alternatíva az oltással szemben (gondolva itt a megelőző szűrésekre, szükség esetén akár az oltás felvételére)
  • Mennyire tekintendő humánusnak, etikusnak, illetve civilizáltnak az oltás?

Mikor kell a civileknek fellépni?

Akkor, amikor egy adott szakma kizárólag a saját keretei között kezd el gondolkodni, fittyet hányva arra, hogy a világ mit gondol róluk. Illetve a cél megfordulni látszik: ki van kiért?

Mi van a háttérben?
Mi ennek a petíciónak a valós célja?

Az ügyhöz szorosan kapcsolódik, hogy Franciaországban 2018. január 11-től kezdődően 11 féle betegség ellen vezettek be kötelező oltásokat, két éves korig bezárólag. Neves kutatók adtak hangot tiltakozásuknak, és a szakma összefogását kérték az ügyben. Tehát a CitizenGO aláírásgyűjtése és a francia szakmai összefogás egy irányba mutat: Franciaország felé.
Óhatatlanul merül fel a kérdés, milyen hatással van/lehet a hazai viszonyokra ez a petíció? Hosszú távon precedens értékű lehet, és közvetett módon hatással lehet ránk is. Ha reálisan szemléljük, akkor semmilyen. Sajnos a tény az, hogy ez a petíció nem nekünk szól.

Sokkal célirányosabb lett volna, ha a petíció Európa kormányait szólította volna meg. Mi magyarok meglehetősen magunkra vagyunk hagyva ebben a témában (is). A védőoltások témakörét rózsaszín köd lengi körül. Az érintettek mindent megtesznek azért, hogy ez így is maradjon. A mélyebb megismerés vágya önmagában is megbélyegzéssel jár. Az oltásokról „vagy jót, vagy semmit” elv van érvényben. Ebben a miliőben bármilyen jobbító kezdeményezésnek örülnünk kell.

Éppen ezért fontos, hogy aláírjuk ezt a petíciót! – ALÁÍRÁS

Magyarországon minden szervezet félig-meddig politizál, így taktikázik. Aki politizál, az nem szeret felkarolni olyan témát, amivel nem tud rövid távon sikereket elérni. Ez a téma pedig nagyságrendekkel túlmutat azon, hogy egy politikus megértse a mélységeit. A politika a felszínen zajlik, az üzlet pedig a háttérben. Egyben a legnagyobb nehézséget is ez jelenti. Ez a petíció részben alkalmat adhat arra, hogy feltérképezze a hazai viszonyokat ebben a témában.

Utóirat: Kicsit olyan ez, mint A tanú című filmben, mikor bemutatják az első magyar narancsot. „Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk." ... Valóban a miénk?

 

Hozzászólások  
+2 #1 fhevesi 2018-02-20 16:12
Ezek szerint a francia polgárok elérték, hogy a kötelező oltások elleni tiltakozásukat egy nemzetközi civil szervezet is legalább részben felkarolja.
Franciaországban korábban is létezett kötelező oltás, három fertőző betegség ellen. A kötelezettség teljesítéséhez egyetlen vakcina tartalmazta a három komponenst, ez volt a DT-polio oltóanyag, amely nem alumíniumot, hanem kalcium-foszfátot tartalmazott adjuvánsként.
A gyártók előbb átálltak alumínium-adjuváns használatára, majd a trivalens oltást újabb komponensekkel egészítették ki. Így apránként eljutottak a hexavalens (hat komponensű) Infanrix hexáig, miközben a régi oltóanyag gyártását beszüntették. Ezzel rákényszerítették a szülőket, hogy olyan antigéneket is gyermekükbe engedjenek bökni, melyek alkalmazása nem kötelező. Francia civilek aláírásokat kezdtek gyűjteni a korábbi, bizalmat élvező oltóanyag ismételt bevezetéséért, hogy csak a kötelező komponenseket használhassák. Petíciójukat több mint egymillió polgár aláírásával eljutatták az egészségügyi miniszterhez. petition.ipsn.eu/.../...
A minisztérium erre válaszul a hexában lévő összes komponenst kötelezővé tette.